Forum Settings
Forums
New
Feb 25, 2008 1:49 AM

Apr 2007
5
Grubun boardında gördüğüm "animeci kızlar çokmuş" mesajlarından yola çıkarak bu konuyu açma kararı aldım. Fikirlerimizi paylaşalım bakalım bunların sebepleri nelermiş.

Olaya sosyolojik açıdan bakarsak son 5 yılı çok iyi gözlemledim. Animeler daha çok kızların ilgisini çekiyor, bunun bir kaç en baskın örnekleri var.
1- Çizimleri çok sevimli buluyorlar.
2- Erkek anime karakterleri çok karizmatik.
3- Animelerdeki hikayeleri çok etkileyici bulmaları.
4- Hayattan beklediği mutluluğu animelerde bulmalarıç
5- Düşledikleri bir erkek arkadaşın veya aşk'ın animelerde olması.
6- Sailormoon öteye gidemeyen kızların da mevcut olması.

Zaten Candy Candy'deki Terry ile başlamıştır 80-90 kuşağı kızlarda anime sevgisi ve ideal erkek arkadaş karakteri Terry sevgisi.

Sadece bunlarla da sınırlı değil tabii. Şimdiki erkeklere bakıldığında (bende erkeğim bu arada yazdıklarımdan dolayı kız sanmayında :D ) büyük çoğunluğun kızlara bakış açısı cinsellik üzerine. Fakat sadece aşk, sevgi, güven vermek amacı olan erkekler azınlıkta. Özellikle Japonya veya diğer Avrupa ve Amerika ülkelerinde böyle. Türkiyede de böyle olmaya devam ediyor. O yüzden kızlar animelerdeki erkek karakterlere ilgi duyuyor, çünkü her zaman güvenilir, kızı korumak için elinden geleni yapan, aşkına sadık karakterler etkiliyor.

Söylediklerimin erkekler için olanı da var tabi. Fakat erkekler için durum şöyle;
1- Voltron, Lazerion, Macross ile adım atmış nesil. Çünkü 90 yıllarında bu tip animeler yayınlanırdı ve etkileri uzun süre devam etmiştir.
2- Tsubasa, Pokemon, Digimon, yu-Gi-OH ile başlamış bir erkek nesil. Tasoların etkisi de var. Bunlarla başlayan nesil de internet sayesinde anime konusunda kendini geliştirmiştir.
3- Video oyunları etkisinde kalarak animeye başlamıştır.
4- Nijikon dediğimiz artık kızlara güvenmeyen, anime veya video oyunlarındaki kızlarla ilgilenen 2D bir hayat süren otakulaşmaya giden tipler.(var böyle bi kaç tanıdığım)
5- Kızların anime ile ilgilendiğini öğrenen bir abazan Türk gencinin başlama sebebi de oldukça yüksek.
6- Şiddet faktörü de önemli tabii. Katanalarla, silahlarla oynamayı seven insanlar için ideal animeler mevcut çünkü.

Erkek veya kız ayrımı yapmadan genel bir gözlem maddelersek;
1- Çevreden duyumlar veya arkadaş çevresinde görmesi ile başlayan. Özentilik faktörü de denilebilir.
2- Frp sevgisi zamanla animeye yönlendirebilir.
3- Metal veya Rock müziklerin genelde Amv yapılması ve Youtube gibi video sitelerinde kişinin şarkıyı aratmasıyla karşılaştığı amv'yı sevmesi vs.

Ha bir de "bu ne lan pokemon mu?", "loheyn! cocukmun la sen mnagoim?" diyenlerden de zamanlama anime izleyen reziller mevcut.

Bunlardan en önemli faktörse hayalcü ve psikolojik sorunların olması. Anime ile tatmin olan insanlar çok çünkü.

Reply Disabled for Non-Club Members
Feb 25, 2008 9:37 AM

Nov 2007
25
evt gayet uzun ve bilgilendirici olan yorumdaki maddelerin çoğuna katılıorum bi erkek animeci olaraktan hafif otakuluğa meyilli sayılırım ama hala hayatla bi kaç ince bağım var o kdr koparmadım henüz:P baya keskin gözlemler var arkadaşın olayı sosyolojk psikolojik hormonsal her yönden değerlendirmiş zaten... kendi adıma nerden bulaştığım olayına bakarsak: Arkadaş dürtüklemesi ve özentisi, eski zamanlardan zaten çizgi film die izlediğimiz şeylerin yarısından fazlasının meğer anime olduğunun bilincine varılması ve frp den gelen her türlü fantastik şeye yürekten sevgiyle yaklaşıp, şiddet fazla sallamasamda müzikleri de ayrı bi güzel oluyor vesselam...
Sep 14, 2008 2:56 AM
Apr 2008
4
Ozuma, sen Terry'ye yetişebildin mi? :) Yerinde bir tespit olmuş, gerçekten de her kızın hayallerini süsleyen asi gençti Terry, ancak benim neslim için konuşayım, anime sevgisinin gerisi gelmedi. TV'lerde gösterilen pokemon, vs bize hitap etmedi.
Bense bu senenin başında, arkadaşımın yolladığı youtube linkiyle anime sahalarına geri döndüm. O zaman - bu zaman listem epey uzadı.
Animenin ifade sınırsızlığını seviyorum, live-action'da bu hareket özgürlüğü yok. (Tam anlatamadım sanırım, ama siz zeki olduğunuz için anladınız:)) Tabii ki efektler gelişti, her iki tür de olağanüstü olayları görsel olarak aktarabilir. Ama iş algılamaya geldiğinde anime benim için çok daha gerçek. (Bende mi terslik var acaba? Çizgiler gerçek... Hmmm)
Bir de kahramanlık hikayelerine çok düşkün olduğumdan animeler bu konuda epey tatmin ediyor beni. Abartılı kusursuz kahramanları Türklük damarıma mı etki ediyor acaba? :)
(Sadece kendi adıma konuştum, etrafımda anime-sever tek bir kız bile yok çünkü.)
Sep 15, 2008 9:29 AM

Aug 2008
22
benim sebebim katana.

Seis Fleur
Oct 25, 2008 11:55 PM
Nov 2007
176
ben bir arkadaş tavsiyesiyle başladım hatta ilk animem rurouini kenshin in ovalarıdır, serisinden hiç hoşnutluk duymuyorum... arkadaşım kenshin için koskoca dev gibi bi arkadaşımı ağlatmış animedir demiş ve benim bunun üzerine gülmem karşısında izlememe sebep olmuştur ve ben de böylelikle anime serüvenime başlamışımdır. artık her nakama durumunda ağlar halde animelerimi izlemeye devam etmekteyim...

benim izleme sebeplerim japonların kültürlerine olan bağlılıklarını çok güzel dile getirmeleri... özellikle samurai zamanlarında geçen animelerdeki onurlu şavaşları, felsefeleriyle bütün olmaları, asillikleri ve kimono ve katana hayranlığımdan kaynaklanıyor...

diğer bir sebep özel güçlere hayranlığım ve bunun getirisindeki yaratıcılık, ve bu yaratıcılığı insan ırkının sınırlarına dahil olmadan yapay boyutta ekrana yansıtabilmeleri ki çizgi filmlerden en büyük üstünlükleri bu bence ve hangi animenin bir filmi olsa da animesi kadar zevk vermediği kanıtıyla hayal aleminin en dibine götürebilmeleri...

ve bazen piskolojik sebeplerle bir amaç uğruna dur durak bilmeden, sınır tanımadan, hayallerin peşinden gidebilmek için herşeyi yapan karakterlerle tembel olan kendimi belki de kandırmaya çalışıyorum, gerçi daha çok tembelleşiyorum orası ayrı ama o da anti bi etkisi yine de bir başlayana bir daha bıraktıramayacak kadar küçük bir etki....

ha kızlar mı erkekler mi daha çok izliyor derseniz türkiye ve (japonya hariç) diğer yerler için genelinde erkekler izliyor diyebilirim... türkiye de daha yeni yeni ortaya çıkan bir akım olduğu için erkekler demek durumundayım ancak her ne kadar genişlese de yine de erkekler daha fazla olucaktır kanısındayım... çünkü oyunlarla ve fantastik konularla haşir neşir olan genelde erkekler...

bir de animelerde kızların karizmatik bulduğu erkek karakterler kadar erkeler içinde taş hatunlar bulunmaktadır=)
TomoeOct 26, 2008 6:21 PM
Nov 13, 2008 12:02 AM

Feb 2008
57
Ozuma super gozlemler tebrik ederim bende 80 kusagiyim,tabiki candy candy ve voltran ile anime olayim baslamisti ama tabi bilmiyordum o zamanlar anime oldugunu bunlarin, uzuuuun bir aradan sonra bu sene basında tekrar basladim...yalniz bencede erkekler daha cok izliyor en azindan Türkiyede..yada en azindan erkeklerin daha cok bilgisi var konuyla gibi...tabi derinlemesine oyle bir arastirma yapmisligim yok yapanlara saygi duyuyor dikkatle dinliyorum :)

Tomoe nin bahsettigi yaraticilik olayi benim icin ayri onemli ve kesinlikle gecerli...artik animelerden aldigim bu tadi gercek dizilerde bulamiyorum...
Nov 13, 2008 8:12 AM

Mar 2008
2674
Ben de arkadaş tavsiyesiyle başlamıştım, ben 90 kuşağındanım :P Pokemon, CCS, KKJ, Beyblade falan... Bu arada kızlara özgü maddelerden ilk 5 tanesi benim için geçerlidir. :P
Nov 13, 2008 11:25 PM
Nov 2008
18
Bence erkekler tüketici toplumu kızlar üretici kesimi temsil ediyor animede.
Etrafımdaki erkekler genelde şu seriyi izledim bu seriyi izledim derken, kızlar
şu serinin kontrolünü bana verdiler bu seriyi çeviriyom gibi olaylara daha çok giriyodu.
Askerden önceki izlenimlerim bunlar ama. şuanda eski halime baya uzak olduğum için belli bi animeci çevrem var ve hepsi erkek bu yüzden sürekli tüketim halindeyiz :)
Bu arada ozumanın dediği kızların terry hayranlığı yavaş yavaş kendini byakuya veya kakashi hayranlığına bırakmaya başlıyo gibi :)
Nov 14, 2008 11:46 AM

Mar 2008
2674
Daha karizma karakterler yerini aldı Kakashi'nin :D Kakashi seven erkek fazla. Sevilmeyecek gibi de değil aslında.
Nov 20, 2008 3:14 AM

May 2008
386
ben çok küçükken sabahları kalkıp sihirli kurdele diye bi anime izlediğimi hatırlıyorum XD ama gerçekten anime izlemeye pokémonla başladım. sonra internetten indirerek devam etti.
Türkiye'de erkeklerin anime daha çok sevdiklerini düşünüyorum. Etrafta gördüğüm kızlardan 1de 1i izlemiştir anime .Oda anime diilde çizgi film olarak.Şimdi söylesem ben çocukmuyum izliyim derler T_T
Dec 9, 2008 2:22 PM
Dec 2008
2
aitaku said:

Bu arada ozumanın dediği kızların terry hayranlığı yavaş yavaş kendini byakuya veya kakashi hayranlığına bırakmaya başlıyo gibi :)

Aynen bende böyle hissediyorum. Hatta ben biraz daha ileri gidip byakuya hayranlar, rukia yı kendileri gibi bir kız yada olmak istedikleri gibi bir kız olarak görüyorlar ve bunları delicesine savunuyorlar,orihimeye de erkegine göz dikmiş hatun gibi algılayıp nefret ediyorlar :D(Tamam salaklık derecesinde iyi bir kız bunun içinde nefret edilebilir gibi).Kız arkadasım böyle biri mesela.

Ben açıkcası bir erkek izleyici olarak çevremdeki arkadaş kitlesinin hobileri arasında anime oldugu için ucundan başlayıp, tadında sürdürmeye calısanlardanım.Ve sanki erkek izleyici daha çok gibi bu kitlede.Genelde ortalama günde 1-1,5 bölüm izliyorum.Ve açıkcası ben kendimi deli gibi bağlıayacagım bir bayan anime karakteri bulamadım. 25 den fazla anime serisi izledim. Hiç 10 üzerinden 9 vereceğim bir hatun karakterle karsılasmadım ve bu yüzden anime yazarlarına gıcığım :(. (9 benim için en yüksek puan şu an onuda sadece Cowboy Bebop-Spike ka vermistim.Mükemmel karakter olamaz varsa bile göremedim diyenlerdenim :D).
Jan 10, 2009 3:14 AM

Nov 2007
115
Bende yine başlıkla hafif alakalı hafif alakasız bir tespit yaptım :D Sanırım türkiyedeki erkekler daha çok anime izlerken, kızlar daha çok mangayı tercih ediyor.

Bu arada verilen örneklere de çok güldüm. Cidden şöle bi düşündümde "5- Düşledikleri bir erkek arkadaşın veya aşk'ın animelerde olması." fikri neden olmasın XD Anime boys forever XD Şaka bi yana animelerde insanı izlemeye iticek neden aslında anlat anlat bitmez bence.
Feb 12, 2009 3:12 PM

Jan 2009
1
Animeler müthiş ya cennet yerine herhangi bir animenin içine düşmek isterdim.Insanlar mükemmel kilo sorunları yok, hepsinde atletik fizik yapısı,mükemmel suratlar(cizik,svilce falan yok),saçlar yeni uyansalar bile şekilli,karakterlerin duyguları aşırı derecede temiz(siyaset politika gibi saçmalıklarsa tamamen yok)...tam anlamıyla bir Ütopya.
Anime izleyicileri genelde kız oluyor sanki türkiyede´:| , erkeklerin çoğu anime ve anime izleyicilerine iyi gözle bakmıyor."Delikanlı adam çizgi film izlermi,saç boyarmı..." falan filan, bi delikanlılık havasına bürünmüş kurtlar vadisinden gördüğünü gerçek haytta uygulamaya çalışan arkadaşlar yüzündende dışarıda bi
cosplay takılamıyoz :) Erkek olup aileden arkadaşlarından saklanarak anime izlemek çok zor :) bir kıza anime izliyor diye kimsenin laf söyeyeceğini sanmam
May 5, 2009 2:05 AM

Apr 2009
4
Hımmmm, gözlemlerime göre kızlar çoğunlukta :D
May 21, 2009 2:24 AM

Mar 2008
120
aslında tam olarak eşit olduğunu düşünüyorum.. gerçi bunda etrafımdaki insanlardan dolaylı gözlemin etkisi var. nerdeyse bıçakla simetrik kesilmiş gibi eşit bi dağılım söz konusu. ama son bir yıl içinde kızların ivme kazandığını söylemek da yanlış olmaz sanırım.
E.C.O.T.S.W...
Sep 10, 2009 3:02 PM

Jun 2008
58
Ozuma said:
2- Tsubasa, Pokemon, Digimon, yu-Gi-OH ile başlamış bir erkek nesil. Tasoların etkisi de var. Bunlarla başlayan nesil de internet sayesinde anime konusunda kendini geliştirmiştir.

5- Kızların anime ile ilgilendiğini öğrenen bir abazan Türk gencinin başlama sebebi de oldukça yüksek.

Cok cok tebrıkler cidden cok iyi tespıtler yapmıssın onunde saygıyla egildigimi belirterek;

Su 2. sık ben oluyorum, orda sayılı tum anımeleri izlemis fakat kucukken izledigi one piece i tesadufen bulan ve izlemeye baslayıp sonrada anımelere merak saran birisiyim,

Ve bi de kacınılmaz gercek olan 5. var :D bazı forumlarda ya da cogu diyeyim karsılastıgım durum bu ki gel gelelim benım ilkokul arkadaslarımdan biriyle buna yakından sahit oldum(Mücahit korkma nan adını vermiom XD), adam bana herkese yoneltilen klasık cocuk musun, cizgifilm mi izlion gibi atıp tutarken bi gun bendeki arsivlerimi istedi ve konusalım bi ara dedi bende sasırdım arkadaslarıma doverek OP izletip sonra onları tıryakı yaptım orası ayrı :D ama bolesi ilk defa karsıma cıkmıstı sonradan durumu anlayana kadar ona yardım edeyim dedim ama konu soleymis ki;

Bu adam Isparta'da okurken arkadas cevresinden bunun hayran oldugu bi kızla tanısmıs ve tahmın ettiginiz gibi kız anıme manyagı cıkmıs bu da yaklasabılmek icin benden yardım istemis bende durumu anlayınca ona soylediklerimi burada yazmıcam ayıp ama cocugu pisman ettim ama sonradan acıyıp bikac seri vermistim izledi izlemedi o kız noldu sormadım ama hatırladıgım iyi oldu gorunce bi sorayım :D

ayrıca kız-erkek durumuna gelınce benım gordugum, kız sayısı birazcık daha fazla gibi sanki...
Jun 25, 2015 7:08 AM

Sep 2009
582
Bence her iki cinse de hitap ediyor ve ikisine de yetecek kadar malzeme var Anime/manga dünyasında o yüzden eşit diyorum.

Lâkin,erkek karakterlerin karizmatik çizimlerinden dolayı daha çok kızların ilgisini çekmesine gelince, bende bu konuda tam tersini düşünüyorum aslında bilhassa son birkaç yıldır "moe ve ecchi" türlerini içeren seriler arttı artalı erkeklere hitap eden daha çok seri çıkarıldığını düşünüyorum...

Feb 13, 2023 3:39 PM
Nov 2021
1
aslında erkeklerin izlemsi için tasarlanan shonenler daha popüler buradan harektle erkeklerin animelere daha ilgi duyduğunu söyleyebilirim, ama bunun için bir kaç anket açılması iyi olur.
Sep 12, 2023 5:30 PM

Apr 2007
5
Reply to _tendirdiyot_
aslında erkeklerin izlemsi için tasarlanan shonenler daha popüler buradan harektle erkeklerin animelere daha ilgi duyduğunu söyleyebilirim, ama bunun için bir kaç anket açılması iyi olur.
@_tendirdiyot_ 16 yıl sonra buralara birilerinin yorum yazması tuhaf tabii :)
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Animeleri dublajlı mı yoksa orjinal dili ile (ing. veya türk.)altyazılı mı izlemeyi tercih edersiniz?!?^?! ( 1 2 )

ELRoSRoND - Feb 24, 2008

57 by ramo-kun »»
Oct 11, 1:56 AM

» Animelere nasıl puan verirsiniz?

swordsman - Aug 28, 2008

22 by Kaneshi »»
Aug 2, 2024 12:02 PM

Poll: » One Piece vs Naruto vs Bleach

swordsman - Mar 6, 2008

46 by Gallardo00 »»
Apr 2, 2022 11:26 AM

Sticky: » Favori animeleriniz hangis?! ( 1 2 )

Asuka-san - Jan 19, 2008

59 by Vargnatt »»
Jun 25, 2015 7:23 AM

» Anime indirmek veya indirmeden izlemek için kullandığınız kaynakları (siteler, ed2k, rapid linkleri) paylaşalım güzelleşelim.. ;)

ELRoSRoND - Feb 24, 2008

16 by efza »»
Sep 28, 2011 8:12 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login