Forum Settings
Forums
New
Sep 10, 2022 11:41 PM
#1

Offline
Jul 2013
1229
Tässä räsähti rikki omalla kohdallani viimein 1000 nimikkeen raja ja sen kunniaksi kirjoitin pitkän “blogitekstin” omasta katselu historiasta. Mielelläni kuulisin vastaavia juttuja, jos joku sattuu tekstiseinän lukemaan ja kirjoittamaan omasta polustaan. Pitemmittä puheitta varsinaiseen tekstiin.

“Vuosi tai kaksi sitten taisin ajatella, että jos 1000 tulee täyteen 2025 mennessä niin se on hieno juttu, mutta mopo lähti kuitenkin sen verran käsistä vuonna 2021, että tulikin otettua niin iso harppaus eteenpäin, että tämän tavoitteen saavuttaminen toteutuikin paljon odotettua aikaisemmin. Olin tämän vuoden alussa jo päättänyt, että ala tarkoituksellisesti kuluttaa animea complete palkkia tuijottaen, mutta huomatessani, että vuoden 2022 on hyvinkin mahdollista olla se vuosi, jolloin 1000 nimikkeen maaginen raja ylittyy, niin saattoi sillä jotain mahdollista kuluttamiseen olla.

Anyways. 1000 katsottua nimikettä on hieno luku ja ajattelin hieman juhlistaa sitä katsomalla taaksepäin omaa anime historiaani.

Asioiden järjestyksessä ja aikajanassa voi ymmärrettävästi olla ristiriitaisuuksia ja jne, mutta muistelisin, että itselleni se “the moment” animen suhteen olleen se kuin 8-9 luokan tienoilla, näin sisarukseni katsomassa Howlin linnaa olohuoneessa. Seurasin sitä siinä sitten hetken sivusta ja jokin siinä onnistui sytyttämään pienen kipinän, joka sitten myöhemmin sytytti kokon.

Todennäköisesti olin jo tätä ennen Dragon Ball Z:taa subilta nähnyt (Aloin katsomaan Android sagan alusta) mutta ei sitä katsoessa tainnut hirveästi miettiä, että “tämähän on sitä animea”.

Howlin linna ei aiheuttanut kuitenkaan mitään välittömiä seurauksia, mutta olen ainakin elänyt siinä uskossa, että se teki vähintään osansa heräämisestäni animen suhteen samalla tavalla kuin Kurosawan Seitsemän samuraita teki ennen tätä heräämisen samurai ja japani juttujen suhteen.

Siinä vaiheessa sitten kun Fullmetal Alchemist lähti pyörimään subilta, niin tuntui ihan luonnolliselta katsoa sitä, eikä siinä vaiheessa enää ollut jäljellä mitään “löl anime” stigmaa.

Nämä olivat niitä aikoja jolloin, aikalinja on kaikista sekaisin päässäni, koska muistelen kerran piikitelleeni sisaruksia siitä, että he katsoivat Narutoa, mutta tietenkin jossain vaiheessa päädyin itse katsomaan sen kaikkineen paskoineen fillereineen (uskoisin tämän tapahtuneen vuosia myöhemmin)

Mutta palatakseni Full Metal Alchemistiin, niin sen katsomisesta ainakin tulee mieleen sellainen muisto, että 9-luokan aamunavauksessa halusin soittaa kappaleena FMA:n ensimmäisen OP.n, joten se jonkun verran asettaa palasia aikajanalle.

FMA:n jälkeen olen sitten varmaan etsinyt itselleni lisää katsottavaa “dark anime” tyyppisillä termeillä, koska Hellsing ja Hellsing Ultimate astuivat kuvioihin. Vähemmän yllättäen se Hellsing Ultimate oli aika coolia shittia silloin 15-vuotiaan mielessä (on se kyllä edelleen) ja tässä vaiheessa kohtaloni alkoi olla jo aika pitkälti sinetöity :D

Seuraavien vuosien aikana minusta ei varsinaisesti mitään animen suurkuluttajaa kuitenkaan vielä tullut vaan anime oli enemmänkin jotain, jota katselin ajoittain ja painopiste taisi aika vahvasti olla siellä elokuvien puolella, koska ne olivat itselleni sitä “parempaa animea” jota enemmän janosin noina päivinä, koska näinä vuosina taisin jostain baskerin vetäistä päähäni ja vieläpä ehkä turhan kireälle.



-Tietäjät tietää.

Mitään muistikuvaa ei ole, että mikä lopulta ajoi itseni tekemään MAL tilin (varmaan foorumin takia) mutta tein profiilin sinne ja animeplanettiin vuonna 2013. Harmittelen vähän sitä, että tein tilit näihin näin “myöhäisessä vaiheessa”, koska olen tarkasti kirjannut jokaisen anime teoksen starting ja complete päiväykset siitä lähtien kuin tilin tein ja olisi ollut hienoa saada alkuaikojenkin kirjaukset.

Noiden “alkuaikojen” eli ensimmäisen 7 vuoden (?) katselun jälkeen, nimikkeiden määrä liikkui siellä 100 tienoilla eli animen katselu ei ollut super aktiivista noina vuosina. Vielä tilin luomisenkaan jälkeenkään ei siirrytty suurkuluttajaksi, vaikka katselu aktiivisuus lisääntyikin.

Suurimmalla osalla ihmisistä on tuskin mitään “the hetkeä” jolloin siirrytään kausaalisemmasta katsomisesta suurkuluttajan puolelle, mutta omalla kohdallani kaiken voi ajoittaa yhteen tiettyyn päivään.

Elettiin vuoden 2014 viimeistä ja päivää ja kärsin perinteisestä uudenvuoden masennuksestani. Siinä sitten rakettien paukkuessa, jossain huonossa kulmassa, pistin Kyoto Animationin Hyoukan tulille ja sen sitten tykitin jo ensimmäisen päivän puolella loppuun. Muissa yhteyksissä olen useasti sanonut, että en Hyoukaa pidä mitenkään erityisen hyvänä sarjana ja annoinkin sille vain seiskan, mutta sillä on erittäin tärkeä paikka anime historiassani, koska jokin siinä onnistui roihauttamaan liekit täyteen korkeuteen ja koin jonkinlaisen uudelleen rakastumisen animeen sitä katsoessani. Tämän historiallisen päivän myötä syntyi myös myöhemmin perinne pyhittää vuoden viimeinen ilta ja ensimmäinen päivä animelle.

Hyoukan jälkeen katselu määrä tosiaan räjähdysmäisesti lähti nousuun ja 2015 vuoden aikana pompattiin 191 nimikkeestä jo lähellä 300:aa. Seuraavien vuosien aikana keskimääräinen katselu pyöriikin siellä 80+ nimikkeen puolella ja anime on selvästi vakiinnuttanut paikkansa ajanviettotapana.

Tässä vaiheessa myöskin aikaisemman käyrän mukaisesti taisin alkaa poistua sieltä norsunluutornista ja nauttia animesta monipuolisemmin, eikä tarvinnut niin tylysti olla lyttäämässä ideaa jonkun sarjan katsomisesta ennakkoluulojen takia. 2015 vuosi oli kummiskin vuosi jolloin vihdoin katsoin Lucky Starin ja tutustuin myöskin taikatyttö juttuihin paremmin Sailor Moonin myötä.

Vuosi 2016 toi sitten myös uutta tuolta tupaan siinä mielessä, että aloin seuraamaan ja ottamaan osaa enemmän “anime keskusteluihin” discordin ‘animedisco’ serverille liittymisen myötä. Myanimelistin foorumeilla oli toki tullut pyörittyä jonkun verran, mutta semmoista yhteisöllisyyttä ei ollut kuitenkaan pahemmin harrastamisessani vaan keskityin katsomiseen.



-Top anime tytöt haaste

Yläasteella toki puhuttiin jonkin verran lohikäärmeen kuulista kahden kaverin kanssa ja jne. ja kolmatta yritin saada innostumaan animesta enemmän, mutta eipä tässä voi oikein harrastamisen jakamisesta puhua.

Discordi kuitenkin tosiaan liityin joskus vuoden 2016 syksyn puolella ja siitä asti siellä on tullut enemmän ja vähemmän pyörittyä ja poljettua muiden lempisarjoja :D



-Toinen discord haaste

Parin seuraavan vuoden aikana varmaan aika lailla vain asetuin mukavammin näihin kenkiin, jotka puin tosiaan vuonna 2015 jalkoihin ja koko ajan ollen ollut paremmin “sinut omat katsomisen suhteen” ja mitään radikaalia ei olekaan tainnut sen koommin käydä. Ainoa mikä ehkä tulee mieleen, että aikanaan ajattelin, että "en kyllä ikinä katso mitään ysäriä vanhempaa" mutta se aikaraja kyllä siirtyi ja lopulta katosi kokonaan. On tässä kummiskin tullut ne vanhat sota ajan propaganda pätkätkin katsottua.

Tästä aletaankin päästä nykyisyyteen ja katselun määrästä kai pitää todeta, että herran vuosi 2021 varmaan jää jäävuoren huipuksi. Tuolloin onnistuin jotenkin katsomaan 141 nimikettä eli yli 10% kaikesta katsotusta (nimikkeiden määrään perustuen) Oman osansa tästä kyllä teki lyhärit ja OVAt tosin.

Joka tapauksessa aika huima luku, jos ajatellaan kuitenkin, että tässä animea on katsottu jo yli 16-vuotta.

Epäilen, että seuraava iso numero (2k) kuitenkaan tuskin on tulossa täyteen seuraavan 15:sta vuoden aikana, mutta kuka tietää, koska hullumpiakin asioita on käynyt. Nostan nyt lopuksi fiktiivisen lasin polulleni animen parissa, joka toivottavasti jatkuu elämän viimeisille katkerille vuosille saakka. vaikka ajat ovatkin niin paljon muuttuneet näistä alkuajoista. Sydämeni sykkii enemmän vanhalle, mutta onneksi uusien sarjojen ja elokuvien merestäkin välillä tulee uusia ihastuksia.”








Reply Disabled for Non-Club Members
Sep 17, 2022 5:26 AM
#2

Offline
Feb 2010
56
Onneksi olkoon!

Itsellä on se "vaihe" ollut jo vuosia, että suurin osa animesta on sontaa ja sieltä pitää vaan osata löytää ne itselle mieluiset kultakimpaleet, tyylilajista riippumatta. Eli katselen silloin tällöin aika leppoisasti. Kaikesta suomifandomista lensin pihalle jo siinä vaiheessa, kun some syrjäytti foorumit, ja mihinkään Twitteriin tai Discordiin en ole päässyt "ineen" niin sanotusti.
Dec 6, 2022 7:16 AM
#3
Offline
Jun 2021
21
Mistä nämä kyseiset 1000 nimikettä on katsottu? Minä itse käytän netflixiä, wakanimia, crunchyrollia ja yritän löytää para-aikaa uusia animeita ja mangoja
Dec 17, 2022 9:52 AM
#4

Offline
Jul 2013
1229
Wijkanda said:
Mistä nämä kyseiset 1000 nimikettä on katsottu? Minä itse käytän netflixiä, wakanimia, crunchyrollia ja yritän löytää para-aikaa uusia animeita ja mangoja


No on niitä katsottu useissa formaateissa, mutta isoin osa samasta lähteestä mistä isoin osa animen katsojista saa animensa. Nämä viralliset kanavat on huonohkoja vanhemman tavaran suhteen.
Jul 1, 2023 1:37 AM
#5

Offline
Aug 2010
82
Haltija said:
Onneksi olkoon!

Itsellä on se "vaihe" ollut jo vuosia, että suurin osa animesta on sontaa ja sieltä pitää vaan osata löytää ne itselle mieluiset kultakimpaleet, tyylilajista riippumatta. Eli katselen silloin tällöin aika leppoisasti. Kaikesta suomifandomista lensin pihalle jo siinä vaiheessa, kun some syrjäytti foorumit, ja mihinkään Twitteriin tai Discordiin en ole päässyt "ineen" niin sanotusti.

Animea kannattaa katsoa tosi ennakkoluulottomasti. Kansikuvat ja tiivistelmä sarjasta antaa yleensä aika vääränlaisen käsityksen sarjasta, minkälainen se todellisesti on. Niin monia hyviä sarjoja on löytynyt kun aloin katsomaan jotain sarjaa mihin ei ole minkäänlaista kiinnostusta, kuten esimerkiksi Welcome to the Ballroom, Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu ja Mashiro no Oto. Minulla ei lähtökohtaisesti ollut mitään kiinnostusta koskaan näiden sarjojen pääaiheisiin, mutta silti ihastuin näihin kaikkiin sarjoihin suuresti. Eli suosittelen kaikkia rohkeasti vain aloittaa katsomaan jotain sarjaa, vaikka ei mitään kiinnostusta lähtökohtaisesti olisikaan. Niin niitä kultakimpaleita löytää.
Jul 27, 2023 10:13 AM
#6
Offline
Nov 2008
7
Huh huh ootte te hulluja ukkoja ja akkoja, no hyvä jos jaksaa kun toiset täällä ei oo varmaan 4vuoteen katsonut animea edes telkkarista sitäkään vähää mitä YLE&muut roskakanavat saattaa joskus suoltaa Ghiblejä. 
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Animessa nahtyja 'suomalaisia' ( 1 2 )

Jerrez - Mar 6, 2010

78 by Korru »»
Sep 26, 2023 6:52 PM

» Viimeksi katsottua animea ( 1 2 3 )

Opal_Shrike - Jan 11, 2010

116 by Kuruwin »»
Aug 13, 2023 5:32 AM

» Tracon

Jnn - Jun 9, 2010

15 by Hisokazzzz »»
Jul 28, 2020 12:04 AM

» Apua, Finland Club on kuollut!

Pakku - Jan 12, 2020

0 by Pakku »»
Jan 12, 2020 7:55 PM

» Esittely Topikki! ( 1 2 3 )

Mauseleum - Nov 26, 2009

105 by SpiritOfCoffeeMG »»
Jul 4, 2019 3:24 PM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login