Forum Settings
Forums
New
Jan 4, 2009 7:38 AM
#1

Offline
Feb 2008
28
Dakle, mrzim počinjati topic sa dakle, ali moje govorničke vještine su oskudne. U svakom slučaju, da pojasnim što bi se ovdje trebalo; prvo i osnovno, pročitati mangu. Onda, lijepo si skuhati čaj, kavu, uzeti čokoladu, keksiće i što god preferirate i ispuniti par kategorijica koje idu slijedom:
- link na mangu [s MAL-a jel]
- ocijeniti priču i riječ dvije o njoj
- ocijeniti crtež i -II-
- ispričajte nam jel, kako ste se povezali ili niste s likovima, da li ste dobili želju da ih cosplayate and stuff i opet sve to ocijeniti iliti rangirati
- koliko ste uživali u procesu čitanja i procijeniti to svoje.. uživanje.
- i ukupna ocijena. Ocijenjujte prema MAL sustavu, od 1-10.
Reply Disabled for Non-Club Members
Jan 4, 2009 8:34 AM
#2

Offline
Feb 2008
28

Aqua
Priča 8/10
Glavni lik, Akari, je djevojka koje je doputovala s Manhoma ( Zemlje ) na Aqua-u ( Mars ) u namjeri da postane Undine, djevojke koje su vodiči i gondolijeri kroz Neo Veneciju.
Ona, kao i mi sami ne zna puno o svijetu u koji odlazi tako da se mi paralelno s njom upoznajemo s Aquaom. Aqua je zapravo Mars kojemu su otoplili polarne kape no malo su krivo procijenili količinu leda te je 90% planeta završilo pod vodom ( zato i naziv Aqua ).
Kao što sam navela, želi postati Udine i zapošljava se u Aria Company koju vodi Alicia, jedna od 3 najpopularnijih Undine u Neo Veneciji.
Neo Venecije je replika one Zemaljske koja je, na žalost, završila pod vodom.
Uglavnom, radnja se odvija u proljeće i ljeto i pretežno se radi o Akarinom vježbanju i upoznavanju s novim običajima. Priča je sama po sebi chill out tako da nije potrebno očekivati nikakve obrate i akcijske jurnjave po kanalima. Barem ne previše.

Crtež 8/10
Manga je sama po sebi ugodna i za gledati. Dizajn likova mi se dopao iako su mi te marskovske mačke čudne, pogotovo President Aria koji je poprilično chubby za jednu mačku.
Sviđa mi se način na koji je prikazana Aliciina elegancija dok upravlja godolom, način na koji je prikazan vjetar, sve u svemu atmosfera je sasvim lijepo postignuta.

Likovi 7/10
Upoznajemo par likova, Akari, njenu mentoricu Aliciu, prvu Akarinu priljateljicu na Aqui, Aiku koja radi za drugu agenciju te Akatsukija, salamandera koji radi na jednom od plutajućih otoka. I naravno, President Ariu koji je svojevrsna maskota Aria Company.
Općenito, svidjelo mi se pratiti razvoj Akari kroz priču, pogotovo to što je u počela raditi posao koji joj se sviđa. Ah, zaviditi nepostojećoj osobi. Divno.

Enjoyment ( zbilja ne znam kako to prevest ) 9/10
Iskreno, najdraže bi mi bilo da sam ovo čitala negdje u proljeće ili ljeto. Sad mi je iščekivanja proljeća i toplijh temperatura još veće.
Stoga i preporučujem čitati u tom nekom razdoblju, kada vas hvata alergija od peluda u zraku i slično. Uglavnom, moja lista novogodišnjih odluka je dobila novu točku; odlazak u Veneciju, zahvaljujući mangi.

I sveukupna ocijena: 8/10. Ja nastavljam s gledanjem Aria the Animation, a ostatak serijala će čekati ljeto.
Jan 7, 2009 1:47 PM
#3

Offline
Feb 2008
20


Shin Angyo Onshi

Priča: 8/10
Kroz pricu pratimo dogodovstine Munsu-a, zadnjeg Angyo Onshia.
Angyo Onshi su bili svojevrsni cuvari pravde u zemlji zvanoj Jushin.
Putovali su incognito po cijelom kraljevstvu i istrebljivali korupciju.
Na pocetku mange znamo samo da je Jushin pao i da je Munsu zadnji preostali Angyo Onshi. Prica meni osobno ima dobar ritam, prvo upoznajemo likove i njihove motive, a zatim sve ostale detalje iz proslosti. Sa 75 chaptera mozda nije preduga manga, ali uz omjer od prosjecnih 40 stranica po chapteru(neki i sa 90 stranica), duzina je just right.
Jedino sto mi je zasmetalo je nekonzistentnost izmedu kraja i ostatka price.
Malo je prebrzo sve privedeno kraju. Hmmm, zapravo, dosta su me razocarale neke random stvari na kraju, ali izuzev tih zapravo nebitnih stvari, prica je bila dovoljno dobra da vas drzi od pocetka do kraja bez osjecaja dosade. I liked it. Izuzev brzopletog kraja koji je ostavio neke sporedne stvari nedorecene.
Oh and, ima i dobrih comedy dijelova. :)


Crtež: 10/10
Makar ovo zapravo nije manga nego korejska manhwa, stil vas nece pokeati u oci.
Naprotiv, crtezi su puni detalja, a pregledni. Dizajn likova je isto jako dobar. Sando(Chun Hyang) & Mago. <3
Elegancija pokreta, snaga likova, sve je i vise nego dobro docarano.
Crtezi na dvije stranice nisu rijetkost i cesto na pocetku chaptera ima nekoliko stranica u boji koje jednostavno predivno izgledaju.


Likovi: 9/10
Tu se zapravo dvoumim izmedu 9 i 10. Cisto jer postoji hrpa jako dobrih sporednih likova koji nisu dovoljno obradeni. Da su neki od njih dobili vise prostora, bila bi savrsena desetka.
Ali nije ni daleko od toga. Munsu je jedan od najintrigantnijih likova na koje sam dosad naisao. Antiheroj, nepovjerljiv, cinik, o cijoj proslosti ne znamo skoro nista. Njegov odnos sa drugim likovima je jako dobro obraden. Samo cu reci da me podsjeca na svima nam poznatog dr. Housea. ^^
Neki od sporednih likova su isto prilicno dobro obradeni i saznaje se dosta o njima kroz pricu. Ukratko, svatko moze naci nesto za sebe sto ce voljeti u ovoj manhwi.
Makar me je Bang-Ja neopisivo iritirao i smatram da su mogli bez njega. Al' ae.


Enjoyment: 10/10
(stupanj uzivanja kupo? ^^)
Hai, just right for me. Uz ozbiljnost price i taman onoliko komedije da ne bude depresivno, ova manhwa me je drzala od pocetka do kraja istim intenzitetom.
Pocetak je mozda mrvicu spor, ali "hvata" vec nakon 5-6 chaptera. Likovi se razvijaju kroz pricu, svako malo saznajemo nove detalje iz proslosti i opcenito sam cijelo vrijeme citao sa "joooj, sto ce sad biti?" mislju u glavi. ^^


Sveukupno: 9/10
Mozda se cini da je ocjena malo visoka, s obzirom koliko sam mana naveo, ali osobno smatram da nisu previse bitne. Prica je fino zaokruzena. I kraj nije ostavio osjecaj nedorecenosti i gorcine, vec je bio jako dobar. Barem sto se tice glavnih likova.
Jan 9, 2009 12:57 PM
#4

Offline
Feb 2008
20


Alive!

Priča: 8/10
Prilicno kratka, ali vrlo atmosfericna.
10 chaptera sa prosjecno 20 stranica po chapteru.
Glavni lik je Yashiro Tenshuu, ubojica petero osoba, koji ceka izvrsenje smrtne kazne u zatvoru.
Na dan kad je mislio da ce biti pogubljen, dobiva mogucnost izbora izmedu egzekucije i zivota. Ali normalno, sve ima svoju cijenu. Read to see, manga je ionako kratka, pa ne bih zelio spojlati nikakve detalje.


Crtež: 7/10
Crtez dobro docarava mracnu atmosferu kroz mangu. Puno close-up panela na kojima su jako dobro docarane emocije likova. Crtez je jednostavan, pregledan i atmosferican.
Vise polaze na atmosferu nego na detalje.

Likovi: 7/10
Uzimajuci u obzir kratkocu mange, fokus je zapravo samo na glavnom liku.
Jedino o njemu saznajemo dodatne detalje, dok su svi ostale manje-vise jednodimenzionalni karakteri o kojima ne znamo puno, niti imamo prilike saznati.

Enjoyment: 9/10
(Gah, stupanj uzivanja mi zvuci prestiff. Ima tko druge ideje?)
Unatoc fokusu na samo jednog lika i kratkoci price, uzivao sam u ovoj mangi.
Moze se procitati u svega sat vremena, crtez je jako dobar i atmosfera je stvarno predobro docarana. Slucajno sam se sjetio danas da bih mogao ovo procitati do kraja i doslovno sam progutao sve u komadu. And liked every page of it.


Sveukupno: 8/10
Na kraju krajeva se ipak dvoumim dali je kratkoca zapravo mana ili ne.
Da je bilo vise chaptera, bilo bi mjesta za fokusiranje na druge likove.
Ali opet, to bi mozda ubilo atmosferu i previse rastegnulo pricu. Read and judge for yourself, iskreno preporucujem. Necete potrositi previse vremena na ovu mangu, a definitivno vam nece biti ni losa.
Jan 10, 2009 12:30 AM
#5

Offline
Feb 2008
28

Le Portrait de Petit Cossette

Priča 7/10
Eiri, student likovne škole, radi u antiknom dućanu. Jenog dana naleti na portret djevojke i razvije so called ljubav prema njoj. Počinje ju slikat dok mu se jednog dana doista ne prikaže. Cossete je djevojka koju je ubio umjetnik koji je naslikao taj portret te ona zatraži od Eirija da joj pomogne skupiti njene stvari koje uzrokuju smrt vlasnicima.
Jedan od primjera je zrcalo koje se nalazilo na jednom prolazu te bi svaki dan u 17h, kako bi sunce zalazilo, obasjalo neku osobu na peronu koja bi tada skočila pod vlak.
Priča, ali barem okvirno ideja je ovdje što mi se najviše dopalo.

Crtež 6/10
Crtež. Eh. Lijepo je sve to napravljeno, ali hrpa ružica, viktorijanske loli stuff mi nikako nisu ugodne oku, štoviše, bodu.

Likovi 5/10
Manga je inače u dva volumena tako da se uglavnom najviše fokusira na Cossete i Eiria te kroz sjećanja upoznajemo i događaj i samog umjetnika koji je ubio Cossete. Eiri je tipičan muško koji će učiniti sve, ili bolje rečeno, skoro sve da bi spasio damu, a Cossete je imo 250godišnji stari cmoljavi duh koji također tipično žensko što se tiče iskorištavanja muškaraca. Spike 'vječno ćemo biti zajedno' ain't my thing.

Jesam li patila tokom čitanja? 6/10
Nije da sam baš previše patila, ali imala sam grižnju savijesti što to čitam umjesto da učim. Kao što sad imam grižnju jer pišem ovo, a ne učim. No sve u svemu, čitljivo je.

Sveukupno 6/10
Sve u svemu, 6/10 i nije tako niska ocjena. Manga je kratka, stoga je se s manjom količinom slobodnog vremena i nije problem nabrzaka pročitati. Više je za romantične dušice.
Jan 12, 2009 1:06 PM
#6

Offline
Feb 2008
20


Blue Heaven

Priča: 8/10
Najveci cruiser ikad napravljen, Blue Heaven, nasred oceana pronade i spasi jednu malu brodicu. Pronalaze 2 prezivjele osobe i unatoc znakovima krvoprolica na brodici ih ipak transportiraju na Blue Heaven.
And you can read the rest yourself. ^^
Jos jedna manga Tsutomu Takahashia, autora Alive, Jiraishin i Skyhigh, .
24 chaptera, sa prosjecnih 20-ak stranica po chapteru. Pristojna duzina, niti prekratko, niti dugo. Za razliku od Alive!, ovo je dosta duza i razvijenija prica.

Crtež: 10/10
Shoot me for becoming a fanboy, ali jednostavno sam obozavao crtez ovdje. I pocinjem obozavati Takahashiev stil crtanja. Kompozicija scena je izvrsna, opet predobro docarana mracna, tmurna atmosfera, prepoznatljivi likovi i predobro docarani interijeri Blue Heavena. Za razliku od tmurnih i jednolicnih interijera u Alive!, radnja Bluea Heaven se odvija na luksuznoj krstarici, koja je jednako luksuzno nacrtana i krcata sitnim detaljima u crtezu.


Likovi: 8/10
Za razliku od Alive!, fokus nije bas cisto na jednom liku. Ima dosta background informacija i sama psiha likova je nesto detaljnije obradenija.
Ali opet, mrvicu prekratko. Osobno ne bih imao nista protiv da su se likovi malo bolje mogli upoznati. U kontekstu pojedinacne price, likovi su i vise nego dobro obradeni.
Ali osobno bih htio saznati vise o nekim likovima. Oh well...

Gušt: 9/10
(Aha!)
O da, gustao sam. Doduse, mozda ima veze s tim sto sam se jednostavno navukao na Tsutomin crtez, ali definitivno sam gustao. U prici, likovima i crtezu. Svemu.
Preporuka!


Sveukupno: 9:10
Nisam bas previse inspiriran trenutno. :P
Vidi pod ^Gušt.
Sve u svemu, relativno kratka manga sa dobro ispricanom i nacrtanom pricom. Makar, prica mozda nebi bio precizan izraz. Dogadaj.
Reply Disabled for Non-Club Members

More topics from this board

» Anime: Vrli novi svijet

Kaylanna - Apr 24, 2009

1 by Qupo »»
Apr 25, 2009 6:03 AM

» Preferirani žanr &amp; other stuff?

G0dSlay3r - Jan 9, 2009

3 by Sveznajko »»
Jan 19, 2009 12:46 PM

» Studio Ghibli

Qupo - Jan 5, 2009

1 by Qupo »»
Jan 6, 2009 10:44 AM
It’s time to ditch the text file.
Keep track of your anime easily by creating your own list.
Sign Up Login